Hogyan válasszunk magunknak kártyát?

Ha valaki eljutott odáig, hogy érdekli a tarot, szeretné megtanulni a jóslást, akkor ideje befektetni egy pakliba. Csakhogy! Tucatjával jelennek meg újabbnál újabb kiadások a legkülönbözőbb témával és illusztrációval. Hogyan találjuk meg azt, amelyikkel tanulni és később dolgozni tudunk?

Először is, nézzünk magunkba, és őszintén kérdezzük meg: milyen az alapszemélyiségünk? A tarot őszinte, segíteni vágyó és kitartó embert kíván, nagyon jó fantáziával és kreativitással. Előny, ha szereti a könyveket és olvasott, bár nem kritérium. Az viszont nagyon fontos, hogy ne legyen könnyen befolyásolható, és ne legyen hiperérzékeny sem. (A Hiperérzékeny emberek érzelmileg hiperaktívak, együttérzőek, nagyon jól bele tudnak látni másokba, lehetséges, hogy képesek a túlvilággal is kommunkiálni, de minden remek tulajdonságukkal együtt érzelmileg instabilak is.) A tarot nagyon komoly, nehéz energiával bír, ezt képesnek kell lennünk kezelni. Ha úgy érezzük, megvan bennünk ez az alapfeltétel, akkor uccu az első ezós boltba, vagy irány az internet! Ha úgy érezzük, talán mégsem nekünk való a tarot, ne keseredjünk el, rengeteg fajta jóskártya létezik. Ezek közül néhány, a teljesség igénye nélkül:

 • Doreen Virtue kártyái nagyon népszerűek a hiperérzékenyek körében, sőt, a hölgy egy-két gyerekek számára is megfelelő paklit is létrehozott. Az ő alkotásai az Arkangyal Orákulum kártyák, Angyalkártyák, Előző Élet kártyák, Hivatás és Lelki társ kártyák, stb; gyerekeknek a Varázslatos Egyszarvú és Varázslatos Sellő kártyák. Ha beírjuk a Doreen Virtue nevet a Google-be, százával dob majd ki találatokat.

Doreen Virtue Egyszarvu kartyai

Doreen Virtue Arkangyal kartyak

   • Lady Lenormand kártyái. A 18 század végén élt Lenormand kisasszony létrehozott egy saját rendszert, amivel több történelmi személyiségnek is jósolt (pl Robespierre, Első Sándor orosz cár, Napóleon felesége Josephine császárné). A Tarottal ellentétben nem annyira nehéz az energetikája, de ugyanolyan pontos és összetett, bár kevesebb lapból áll. Rengeteg formája létezik, ezek közül néhány az Antiquarian Lenormand, az Art Noveau Lenormand, Pagan, Midnight Madness, Mystical and Celtic Lenormand paklik. Személyes kedvencem a Kelta pakli, gyönyörű az illusztációja.

Lenormand_Piatnik_194115celtic lenormand

 • Cigánykártya. Hasonló a Lenormandhoz, de nem összetévesztendő. A cigánykártyákat nagyon egyszerű olvasni, könnyű energiájuk van és mégis viszonylag részletes információval tudnak szolgálni. Kezdőknek tökéletes.

DSC_1104

 • Orákulum kártyák. Doreen Virtue paklijaihoz hasonlóak (igazából a Virtue paklik is orákulum kártyák, de annyi van belőlük, hogy külön kellett említenem őket), rengetegféle van belőlük. Érdemes elgondolkozni azon, hogy az élet milyen területére akarunk majd leginkább rákérdezni, mert többségük elég specifikus. Orákulum kártyák pl a Chakra Wisdom Oracle Cards, The Soul’s Journey, Angel Prayers, Archetype Cards, Soul Coaching, etc… Nagytöbbségük a lelki életre koncentrál, spirituális fejlődésünket segítheti. Nem igazán jóslásra, inkább önsegítésre alkalmasak.

archetypeangel prayerssoul coaching

 • Magyar- és franciakártya. A leghétköznapibb kártyapaklikkal is lehet jósolni. Ezekhez sajnos nagyon keveset értek, így nem tudok véleményt mondani. Vannak könyvek és internetes oldalak, amik segíthetnek megtanulni ezek használatát, egy klikket megérnek.

Térjünk vissza a tarothoz.

Tehát eldöntöttük, hogy a tarot a nekünk megfelelő jóseszköz. Mint fent említettem, annyi fajta pakli létezik, hogy az ember csak forgatja a fejét, és azt sem tudja, hol kezdje a válogatást. Kezdőként lövése sincs, mi alapján döntsön, ezért találomra levesz egyet a polcról. Én is elkövettem ezt a hibát, a pakli azóta is a szekrényemben csücsül. Mire figyeljünk tehát?

 • A pakli kövesse a tradicionális Rider-Waite-Smith Tarot tematikáját. Legjobb, ha egy R-W-S paklit veszünk meg. Egyszerű szimbolikája van, és a Kis Arkánum lapjai is dekorálva vannak, utalva a jelentésükre. Ilyenek a Universal Waite, és a Radiant Rider Waite is. A képek ugyanazok, csak a szinük más. Ha ezek nem tetszenek, akkor is figyeljünk oda, hogy kezdőknek is megfelelő paklit válasszunk. Nem szabad elsietni a dolgot, olvassunk el pár véleményt az interneten, mielőtt megvennénk a választottunkat. Ha azt írják, hogy nem kezdőknek való, akkor fogadjuk el, hogy várnunk kell pár évet, míg képesek lennénk használni.

rws

 • Képesek legyünk szeretni a lapokat, vonzódjunk hozzájuk. Nem kell, hogy szépek legyenek a rajzok, ha a színek tetszenek. Nem kell, hogy a színek tetsszenek, ha a rajzok szépek. Nem fontos, hogy a téma közel álljon hozzánk, ha a lapok maguk vonzóak számunkra. Stb. Vannak sötét paklik, pasztell színűek, fekete-fehérek és szépiák… a variációk szinte végtelenek.

drows magick  anime tarot  egyptian tarot

 • A tarot pakli 78 lapja közül rengeteg van, ami negatív jelentéssel bír, vagy csak a neve vált ki negatív érzelmeket belőlünk. Ilyenek a Halál, a Torony, a Hold, a Kardok Hármas, Érmék Nyolcas, stb. Nézzük meg, hogy hogy néznek ki ezek a lapok, és ha úgy érezzük, el tudjuk őket fogadni, mint a pakli részeit, és képesek vagyunk undor vagy utálat nélkül nézni rájuk, akkor ez a mi paklink. Ha gyűlölettel nézzük ezeket a lapokat, az befolyásolja a jóslást, megmásítja az eredményt. A lenti lapok mind a Halált ábrázolják, és a következő paklikból vannak: 1. Rider-Waite-Smith, 2. Visconti-Sforza, 3. Halloween Tarot, 4. Spirit of Flowers, 5. Sacred India, 6. Ancient Egyptian Tarot. Igaz, mennyire nem mindegy?

RWS_Tarot_13_Death Visconti-Sforza_tarot_deck._Deathhalloween death

Spirit of Flowers Tarot

sacred india deathegyptian 13-Major-Death

 • Végül nézzük meg az árát. Nehogy később megbánjuk, hogy túl sokat költöttünk egy paklira, vagy máshol olcsóbb lett volna, érdemes megnézni az interneten, hogy hol mennyibe kerül. Ne felejtkezzünk meg a postaköltségről, ha online rendelünk! Az Amazonon számtalan pakli kapható, ugyanígy az EBayen is, a rengeteg független forgalmazóról nem is beszélve. Érdemes tehát előbb az interneten megnézni, mert több száz, akár több ezer forint különbség is lehet a bolti árhoz képest.

A lényeg tényleg kizárólag annyi, hogy kapcsolódni tudjunk a kártyáinkkal. Nincs olyan, hogy tökéletes pakli, mert mindig találunk majd olyat, ami megtetszik. Az is megesik, hogy egy idő után már rá sem bírunk nézni egy olyan kártyára, amit addig szerettünk. Ilyenkor ideje pihentetni pár hétig, továbbadni rajta, legrosszabb esetben kidobni a kukába.

Remélem segítettem valamennyit a leendő jósoknak.

One thought on “Hogyan válasszunk magunknak kártyát?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s