A Halál

terry pratchett

Meghalt a kedvenc íróm. Márciusban fogta meg Halál kezét és sétált keresztül a fekete-fehér sivatagon. Sir Terry Pratchett-ről van szó, a kortárs irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotójáról. Tőle származik a képen látható idézet: “Sokszor mondják, hogy mielőtt meghalsz, lepereg előtted az egész életed. Ez pontosan így van. Ezt hívják Életnek.”

Mióta hallottam a hírt, valahogy nem hiszem el. Nem lehet, hogy egy ilyen fantasztikus elme itthagyott minket. Ki fog ezentúl Ankh-Morporkról, a boszorkányokról, Halálról és a Patkányok Haláláról írni? Még mindig könnybelábad a szemem, ha eszembe jut.

Remélem, a saját Halálával találkozott, aki az egyik kedvenc szereplőm a regényeiben. Halál nem kegyetlen, csak nagyon-nagyon jó abban, amit csinál. Halál elképzelése a tökéletes hintáról a következő: Ideális esetben a fa legerősebb ágára akasztod a hintát, hogy le ne szakadjon alattad. Halál továbbvitte az ötletet, és a fa két legerősebb ágához erősítette a hintát. Hogy a két ág a fa két ellentétes oldalára nőtt, az nem okozott gondot… Biztos vagyok benne, hogy érdekfeszítő párbeszéd zajlott le közöttük.

Mindenkinek szívből ajánlom Sir Pratchett könyveit. Görbetükröt tartanak a társadalmunk elé, néha oldalsajgásig nevetve, néha sírógörcsökkel küszködve olvasom őket. Mindig van valami, amit tanulhatunk belőlük, és mindig van valami, ami raébreszt minket, mennyire csodás világban élünk. Aki teheti, eredetiben olvassa. Aki nem tud annyira angolul, a fordítások sem annyira rosszak (igazából csak részleteket olvastam magyarul, úgyhogy érdemlegeset nem tudok mondani), de mégiscsak veszítenek az eredeti hangulatból.

Sóhaj, vissza a tarothoz.

RWS_Tarot_13_Death

A tarotban a Halál nem feltétlenül szó szerint értendő. Új kezdetet, változást hoz, és –nekem legalábbis – nem a Zord Kaszást jelenti. Hasonlóan Sir Pratchett figurájához, én sem kegyetlennek képzelem el, hanem a munkáját elfogulatlanul végző jelenségnek. Tudja, hogy szükség van rá, és azt is tudja, hogy ez a halandók szerint sokszor nem fair. Tudja, hogy az emberek többsége nem szereti, és azt is, hogy van, aki vágyik rá.

elisabeth halálMusical kedvelők biztos emlékeznek az Elisabeth Halál figurájára, nem tehetek róla, de ide hallom, ahogy énekli: “Bár hű vagy férjedhez, de vágyódsz rám…”

A Halál számomra még egy jelentéssel bír. Iskolás koromban amikor először láttam jóskártyákat, a Halál lapját húztam ki a pakliból. Azóta összefonódik a jós “karrieremmel”, ez az egyik legelső lap, amit megnézek, ha meg akarok venni egy paklit. Ha tetszik, jöhet az egész pakli. Ha a Halál nem tetszik, bármennyire is vonzódjak a többi laphoz, nem fogom megvenni. Ez az egyik legfontosabb lap, ha nem tudom szeretni, nem fogok tudni dolgozni a társaival sem.

A Halál nem a vég. A fizikai testünké igen, de ezt mindig is tudtuk. A lelkünk, mert van, még ha nem is mindig egyértelmű, tovább él. Hogy mi történik vele, miután elhagyja a testünket? Ezt nem az én feladatom feszegetni. Van egy elképzelésem, de nem fogom senki torkán lenyomni, nem vagyok az a fajta, aki mindenképpen meg akar győzni másokat a maga igazáról. Én tudom, amit tudok, és hiszem amit hiszek.

Kívánom mindenkinek, hogy képes legyen feldolgozni a Halált. Másokét is és a sajátját is.

death-discworld_00307070 A képen Halál látható Terry Pratchett Soul Music című regényéből.

Áldással,

Kati

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s